Menu
9.5
Bericht delen
20 september 2019

Private Lease

Nieuw is private lease zeker niet, onduidelijkheid over de voor- en nadelen is er echter nog altijd wel. Natuurlijk, je hebt met private lease goed inzicht in je autokosten, geen gedoe met onverwachte garagerekeningen of apk’s en je hebt geen spaargeld nodig om in een nieuwe auto te rijden. Maar waar moet je ook rekening mee houden als je besluit tot private lease over te gaan? Daarom de vragen en antwoorden.

Bekijk ook onze Private Lease website

Moet ik een borg betalen?
Nee, er wordt geen borg of aanbetaling gevraagd.

Heb ik bedenktijd?
In elk geval bij leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het keurmerk private lease heb je 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van het leasecontract. Pas daarna krijg je de auto. Wil je meteen over de auto beschikken dan kun je afzien van de bedenktijd.

Zijn private lease-auto’s altijd nieuwe auto’s?
Het overgrote deel is dat wel, maar er zijn zeker ook private leasemaatschappijen die tegen aantrekkelijke tarieven tweedehandsauto’s aanbieden.

Wie mag er in de auto rijden?
In principe iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs. Maar realiseer je: ook als je zelf niet de bestuurder bent, ben je verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt. En als er iets gebeurt kan dat effect hebben op je opgebouwde, schadevrije jaren.

Is er een leeftijdsgrens?
Dat wisselt per leasemaatschappij. In principe is de minimumleeftijd is 18 jaar en dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. En natuurlijk: de bestuurder moet bevoegd én in staat zijn om te rijden. Er zijn overigens leasemaatschappijen die stellen dat je minimaal 21 of 24 jaar oud moet zijn en/of rekenen een maandelijkse toeslag van €10 tot €25 onder de 24 jaar. Bij ongeveer de helft van de aanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar.

Kan ik als zzp’er private leasen?
Dat kan. Je leaset de auto dan als privépersoon en hebt geen bijtelling. En als je de auto naast privé ook zakelijk rijdt, dan kun je de gereden kilometers declareren en zakelijk aftrekken.

Is er ook een keurmerk?
Jazeker! Dankzij het keurmerk private lease weet je waar verantwoord een auto te leasen is. Private lease-maatschappijen die zijn aangesloten en voldoen aan alle eisen en normen zoals opgesteld door stichting private lease, herken je aan de logo’s van het keurmerk op alle offerte- en contract documenten. Wanneer het product van de aanbieder is gecertificeerd door de stichting keurmerk private lease, kent deze aanbieder een deelnemerspagina op de website van de stichting. Daarnaast ontvangt u bij elk private lease aanbod de algemene voorwaarden private lease zoals opgesteld door stichting keurmerk private lease.

Moet of mag ik met reclame rijden?
Ook wij zien ze best vaak rijden, private lease-auto’s met een reclamesticker van de leasemaatschappij er op. Dat kan, dat mag, maar dat is zeker niet verplicht. Als er voor te kiezen is, bespaart dat meestal zo’n 10 euro op het maandelijkse termijnbedrag.

Hoe zit de prijsbouw van het tarief in elkaar?
Dat verschilt, maar deze kosten zitten er wel standaard in: reparatie en onderhoud, schadeherstel, wegenbelasting, autoverzekering, rente en afschrijving. Er zijn leasemaatschappijen die standaard een schade inzittendenverzekering/ongevallen inzittenden verzekering, rechtsbijstandsverzekering, pechhulp in binnen- en buitenland en/of vervangend vervoer aanbieden.

Welke kosten zitten niet in het termijnbedrag?
Brandstof, parkeren, updates van het navigatiesysteem, het wassen van de auto en bekeuringen; dat zit er niet bij in. Wat bijvoorbeeld verschilt per leasemaatschappij zijn zomer- en/of winterbanden. Dit zit bij niet alle aanbieders in het termijnbedrag. Andere tip: controleer qua verzekering of pechhulp in het buitenland is inbegrepen.

Krijg ik een bkr-registratie?
Vanuit het keurmerk private lease is er de verplichting een registratie te doen bij bkr. Het bedrag dat geregistreerd wordt staat vermeld op de leaseovereenkomst. Eventuele betalingsachterstanden worden ook bij bkr gemeld, conform de richtlijnen. Overigens staat niet 100% van de waarde van het leasecontract geregistreerd bij het bkr, maar 65%. De overige 35% ziet het bkr namelijk als een vaste afslag voor servicekosten.

Heeft het effect op een hypotheek?
Als je van plan bent te verhuizen en dus een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, realiseer je dan dat de bank 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering brengt op de maximale maandelijkse woonlasten. Overigens: dat geldt ook als je een lening afsluit voor een auto

Moet ik het opgeven bij mijn belastingaangifte?
Een auto in de privé lease wordt gezien als een schuld. De auto die je rijdt is immers eigendom van de private leasemaatschappij. Schulden geef je in je aangifte aan – op een aantal uitzonderingen na – in box 3. Dat de private lease-verplichtingen ook in box 3 horen, staat duidelijk vermelding op de website van de belastingdienst: ‘u geeft onder andere de volgende schulden aan in box 3: schulden voor consumptiedoeleinden, zoals een auto of een vakantie’.

Hoe zit het met mijn schadevrije jaren?
Na drie jaar zonder eigen auto gaan opgebouwde schadevrije jaren vaak verloren. Er is een aantal leasemaatschappijen aangesloten bij roydata, een landelijk systeem waarin schadevrije jaren worden bijhouden. Bij die leasemaatschappijen verlies je schadevrije jaren niet.

Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan afgesproken?
Dan betaal je een aanvullend bedrag wat wordt berekend door vermenigvuldiging van het aantal meerkilometers met de meerkilometerprijs. Let wel, deze bedragen verschillen per aanbieder van private lease. En: stel dat je minder kilometers rijdt dan in het contract is opgenomen, dan wordt ook dat verrekend.

Mag ik ermee naar het buitenland?
Ja. In de aanvullende voorwaarden van de private leasemaatschappij staat in welke landen je mag rijden. Op de groene kaart staat in welke landen je private leaseauto verzekerd is.

Oei. Schade. En nu?
Als de leasemaatschappij schade aan de leaseauto niet kan verhalen op een derde partij dan wordt er een beroep gedaan op het eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per leasemaatschappij en kan oplopen tot 500 euro. Bij sommige leasemaatschappijen kun je dit eigen risico ook (deels) afkopen, daar betaal je dan per maand een meerprijs voor en is het al snel niet meer zo goedkoop. Als je de auto total loss rijdt, stopt het leasecontract bij de meeste aanbieders. In een aantal gevallen krijg je een nieuwe auto.

Als je aan het einde van je leaseperiode zit en de auto moet inleveren, is het handig om van tevoren te weten welke schades wel en niet acceptabel zijn, zodat je niet voor onverwachte kosten of vervelende discussies komt te staan. Om die reden is het de moeite waard om van tevoren al inzichtelijk te hebben welke schades niet en wel acceptabel (denk aan steenslag, gebruikssporen en lichte krasjes) zijn.