Winterbanden

Pagina delen

Het effect van een winterband

Veilig de winter door

Een paar bedenkelijke uitspraken. ’S-zomers kun je wel met minder profiel toe dan winterbanden, toch? Of: “Ach onzin, vroeger hadden we ook geen winterbanden”. En de ergste dooddoener: “Ik rij alleen maar in de bebouwde kom of op 80 kilometer wegen.”De feiten. Onder temperaturen van 7 graden, op een nat wegdek bij een snelheid van 100 kilometer, staat een auto met winterbanden 4 meter eerder stil dan een auto met zomerbanden. Op een besneeuwde en natte weg wordt dit verschil nog veel groter! Bij een snelheid van 50 kilometer per uur tot wel 28 meter. Tegelijk is de wendbaarheid op de winterse weg veiliger, gaat het optrekken soepeler. Anders gezegd ben je als bestuurder met winterbanden bij lagere temperaturen gewoon zekerder van je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers. Ook binnen de bebouwde kom, ook op regionale, 80-kilometerwegen!

Wat maakt winterbanden veiliger?

Een gewone autoband functioneert het beste op een warm wegdek ( > 7-9° C.) Daartoe moet de band eerst op de goede temperatuur komen. Dan wordt het rubber zacht en kleeft de band als het ware aan het wegdek. Het rubber van een winterband wordt anders dan van een zomerband minder hard bij lagere temperaturen en blijft soepeler. Daardoor heeft deze band bij koud weer meer grip op een koud en glibberig wegdek.

Maar een winterband doet nog meer bij koud weer en glibberigheid. Winterbanden hebben meer groeven, waarmee water, sneeuw en vuil afgevoerd worden. En, winterbanden hebben ten slotte ook nog eens kleine lamellen, die zorgen voor kleine inkepingen in de profielblokken van de band. Het gevolg is veel meer grip dan een zomerband op een winters nat wegdek kan bieden.

Niet voor niets zijn in landen met meer winterse omstandigheden en meer hoogteverschillen winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht. Duitsland en Oostenrijk zijn voorbeelden, maar ook delen van Frankrijk en Italië, terwijl het in Nederland bij discussies blijft. Als je het ons vraagt? Wij kiezen voor veiligheid. Wij kiezen voor grip en profiel, voldoende spanning en onbeschadigde banden. Of het een zomerband- of winterband moet zijn is jouw keuze. Wij verlenen je professionele service. Maak daar gebruik van, van een veilige keus. Beslist in November.

November bandenwisselmaand

Als je gedurende het jaar van banden wisselt doe dat in ieder geval tijdig! Rij je alleen op zomerbanden? Ook goed, als het goede banden zijn met tenminste een verantwoord profiel. Maar weet ook dat voor zomerbanden of zelfs een vierseizoenen band geldt dat er bij de overgang van het zomer- naar het winterseizoen naar de kwaliteit van je banden gekeken moet worden. Daar maken wij geen geheim van. Beter een keer te veel gecheckt, dan het slachtoffer of veroorzaker van materiële of persoonlijke schade.